top of page

εκπαιδευτικά προγράμματα

 Δ' δημοτικού
έως
Γ΄γυμνασίου 
 ατρόμητα κορίτσια 

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα εμπόδια που θέτουν τα έμφυλα στερεότυπα αλλά και για το πώς αυτά μπορούν να ξεπεραστούν!

 

Υπάρχει όντως «αδύναμο φύλο»;

Χωρίζονται τα επαγγέλματα σε ανδρικά και γυναικεία;

Υπάρχουν στις μέρες μας έμφυλες ανισότητες;

Μπορούν τα έμφυλα στερεότυπα να επηρεάσουν τις επαγγελματικές μας επιλογές και τα σχέδιά μας για τη ζωή μας;

 

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα. Συνδέεται επίσης άμεσα με τρεις από τους 17 Στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα: 4 - Ποιοτική Εκπαίδευση , 5 - Ισότητα των Φύλων και 16- Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Δεσμοί. Επιμέρους ΣΚΟΠΟΙ του προγράμματος είναι να:

• συμβάλει στην κατανόηση ότι το ζήτημα της ισότητας των φύλων αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θεμελιακή αρχή της δημοκρατίας

• καλλιεργήσει την ευαισθησία των μαθητών ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν τις έμφυλες διακρίσεις

• επισημάνει ότι τα έμφυλα στερεότυπα επηρεάζουν όχι μόνο τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια

• δείξει το πώς τέτοιου είδους στερεότυπα επηρεάζουν την καθημερινότητα και τις επιλογές των μαθητών

• αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αφετηρία για περαιτέρω εξερεύνηση στο σχολείο και στο σπίτ

ι Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ατρόμητα Κορίτσια» έχει σαν αφετηρία το ομώνυμο βιβλίο της Κατερίνας Σχινά (εκδόσεις Παπαδόπουλος), το οποίο ακολουθεί τις ζωές 40 σπουδαίων Ελληνίδων από την αρχαιότητα, το 1821, τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έως και τις μέρες μας. Τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος σε συνδυασμό με οπτικοακουστικό υλικό και ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια συνδυάζονται ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη και ευχάριστη βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία. Σχεδιασμός - υλοποίηση: Έλενα Ιωάννου: παιδαγωγός, μουσικός, εμψυχώτρια Μαρία Τερζάκη: θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός, μουσικός, εμψυχώτρια

• Για μαθητές Δ, Ε , ΣΤ Δημοτικού, Α & Β Γυμνασίου • Διάρκεια: 90’

Για μαθητές Δ΄, Ε΄κ ΣΤ’ Δημοτικού και Α΄,  Β΄ Διάρκεια: 90’

Σχεδιασμός- υλοποίηση:

Έλενα Ιωάννου: παιδαγωγός, μουσικός,  εμψυχώτρια

Μαρία Τερζάκη:  θεατρο-παιδαγωγός, ηθοποιός, μουσικός, εμψυχώτρια

 Γ' δημοτικού
έως
Γ' γυμνασίου
Παιχνίδια φαντασίας 
εγραστήριο δημιουργικής γραφής

Με εργαλεία τα κόλπα και τις ιδέες του αγαπημένου μας Ιταλού συγγραφέα Τζάνι Ροντάρι, και του κλασικού βιβλίου Γραμματική της Φαντασίας  (εκδόσεις Μεταίχμιο), τα παιδιά θα απελευθερώσουν την επινοητική τους ικανότητα, θα διασκεδάσουν ταξιδεύοντας με τη φαντασία τους και θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες, τις οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να ζωντανέψουν!


Ένα εργαστήριο που καλλιεργεί τη φαντασία των παιδιών, τους δίνει την ευκαιρία να εκφραστούν ελεύθερα, να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά είδη γραπτού και προφορικού λόγου, τους δείχνει τρόπους να οργανώσουν τις ιδέες τους, να δουλέψουν ομαδικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση χρησιμοποιώντας δημιουργικά το «λάθος», αλλά κυρίως να ανακαλύψουν με βιωματικό τρόπο ότι η γραφή και η ανάγνωση μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό ταξίδι.

Για τις τάξεις Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και όλες τις τάξεις του Γυμνασίου

Σχεδιασμός και εμψύχωση: Μαρία Τερζάκη

*Το πρόγραμμα έχει διασκευαστεί και για την περίοδο των Χριστουγέννων.

β΄, γ΄ κ δ' 
δημοτικού
Παίζω με τους άθλους του Ηρακλή 
Αφήγηση και εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στους άθλους του Ηρακλή από τη σειρά: «Μυθολογικά Παραμύθια» των εκδόσεων: Μεταίχμιο

 

Τον καιρό που η  Γη ήταν ακόμη καινούργια, τις δουλειές τις πολύ δύσκολες, τις ακατόρθωτες τις έκαναν οι ήρωες. Και πρώτος ανάμεσά τους ο Ηρακλής, που πήγε να φέρει το χρυσάφι από Βορρά, Δύση και Ανατολή, που βάλθηκε να συγυρίσει και να καθαρίσει όλους τους τόπους και να σώσει τους ανθρώπους από πλημμύρες και άγρια ζώα.

Σε αυτό το εργαστήριο τα παιδιά παρακολουθούν τη δραματοποιημένη αφήγηση των άθλων του Ηρακλή όπως προς απέδωσε με σύγχρονο τρόπο η συγγραφέας Μαρία Αγγελίδου, ενώ παράλληλα συλλέγουν πληροφορίες που θα χρειαστούν στις δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν.

Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά, ακολουθούν στο χάρτη το ταξίδι του Ηρακλή, αναγνωρίζουν τους άθλους όπως αυτοί απεικονίζονται σε αγγεία και γλυπτά και στη συνέχεια διασκεδάζουν παίζοντας παντομίμα, ανακαλύπτουν τη σχέση των άθλων με τα μεταλλεύματα και τα υδραυλικά έργα, εξερευνούν τη σημασία και το συμβολισμό των άθλων και τέλος δημιουργούν τα ίδια τον 13ο άθλο του Ηρακλή βάζοντας τον ήρωα να σώσει την ανθρωπότητα από ένα σύγχρονο πρόβλημα.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.  Διάρκεια: 60΄

Μέγιστος αριθμός συμμετοχής: 25 παιδιά

για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας >>
bottom of page