για  ενήλικες

ενήλικες

 Μια Κόρα Αφηγείται 

Αφήγηση παραμυθιών με ζωντανή μουσική για ενήλικες και παιδιά

 “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία κόρα! Ναι καλά ακούσατε όχι μία κόρη, μία κόρα μια αφρικάνικη άρπα που ταξίδεψε από πολύ μακριά για να μας πει τις ιστορίες της: ιστορίες για βασιλιάδες, για σπασμένες στάμνες, για δέντρα που χορεύουν και να μας δείξει πως όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, μικροί και μεγάλοι χρειαζόμαστε τις ιστορίες για να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο και τη μουσική για να ομορφαίνει τις ιστορίες μας και τη ζωή μας!”

Αφήγηση: Μαρία Τερζάκη

Μουσική: Έφη Ψιαχούλια (σύνθεση, Κόρα, Κρουστά)

 

Διάρκεια: 60΄

για ενήλικες και παιδιά

ενήλικες

 Όνειρο, ένα ταξίδι στην ενδοχώρα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

«Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες. Όταν τα ανοίγω βλέπω εμπρός μου ό,τι κι αν τύχει. Όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ» Ανδρέας Εμπειρίκος, Ενδοχώρα

Ο άνθρωπος κατάλαβε την τεράστια σημασία του ονείρου από την αυγή της ιστορίας του και έκτοτε, έχει προσπαθήσει να ανακαλύψει και να ερμηνεύσει αυτό το αίνιγμα της ανθρώπινης συνείδησης. Αυτό δείχνουν οι σπηλαιογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους να ονειρεύονται, οι ονειροκρίτες της αρχαιότητας, τα όνειρα στα ομηρικά έπη, τα θεατρικά έργα όπως το «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός» του Σαίξπηρ, τα λαϊκά παραμύθια, τα ποιήματα, οι ψυχαναλυτικές μελέτες όπως αυτές του Φρόιντ μέχρι και τα σύγχρονα νευροεπιστημονικά συγγράμματα.  

Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε ποιήματα, παραμύθια, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, ακόμη και τραγούδια που αναφέρονται σε όνειρα για να εξερευνήσουμε παίζοντας αυτό το μαγικό κόσμο. Το εργαστήριο συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή και τα εικαστικά και έχει σκοπό να δώσει αφορμή για να εκφραστούμε, να διασκεδάσουμε, να θυμηθούμε ξεχασμένα όνειρα και επιθυμίες και, ποιος ξέρει,  ίσως να ανακαλύψουμε και νέα!

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15 άτομα.

ενήλικες

 Όταν οι μεγάλοι παίζουν με βιβλία για παιδιά!

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά

Υπάρχουν βιβλία που μιλούν στον ενήλικα που κρύβεται μέσα σε κάθε παιδί αλλά και στο παιδί που κρύβεται μέσα σε κάθε ενήλικα! Βιβλία που μας ταξιδεύουν, μας παρηγορούν, μας συνδέουν με το εσωτερικό μας παιδί, γαργαλούν τη φαντασίας μας και ρίχνουν φως σε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας!

Η θεατρο-παιδαγωγός και εμψυχώτρια Μαρία Τερζάκη επιλέγει μερικά από αυτά τα βιβλία  για να αποτελέσουν αφορμή για παιχνίδι και εξερεύνηση σε ένα βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων στο χώρο της  Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Το εργαστήριο συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι, την αφήγηση, τα εικαστικά την δημιουργική γραφή αλλά και την μουσική και στοχεύει να δώσει αφορμές για έκφραση, συνεργασία και εξερεύνηση!

Ελάτε με άνετα ρούχα, κάλτσες και διάθεση για παιχνίδι!

Κάθε φορά αφορμή για παιχνίδι και εξερεύνηση θα δίνει ένα παιδικό βιβλίο. Αφού πρώτα έχουμε παίξει παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης, θα ξεκινάμε να ξεδιπλώνουμε σταδιακά την ιστορία του βιβλίου σταματώντας σε καίρια σημεία για να εξερευνήσουμε  μέσα από δράσεις τα σημαντικά θέματα που θίγονται στο παραμύθι, τα διλήμματα και τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων. Το ασφαλές πλαίσιο που προσφέρει το παραμύθι, μας δίνει την ευκαιρία να αγγίξουμε ζητήματα που πιθανόν να απασχολούν και εμάς τους ίδιους.

Τεχνικές από το θέατρο στην εκπαίδευση, η δημιουργική γραφή, τα εικαστικά η μουσική, κάρτες από επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και παιχνίδια ρυθμού και κίνησης θα συνδυάζονται κάθε φορά προσφέροντας μια πλούσια και διασκεδαστική βιωματική εμπειρία.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη 

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15

ενήλικες

Κι αν σου μιλώ με παραμύθια…

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο στο παραμύθι

 

« Υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια; Ναι το παραμύθι. Αυτό δίνει νόημα αθάνατο στην εφήμερη αλήθεια.» Ν. Καζαντζάκης

Το παραμύθι, με την πανανθρώπινη γλώσσα του, παρηγορεί, ενθαρρύνει και μας ταξιδεύει σε έναν μεταβατικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά! Η επιθυμία του ήρωα αποτελεί κίνητρο για μια περιπέτεια όπου οι δοκιμασίες και οι συγκρούσεις, φωτίζουν πτυχές του εαυτού του, του αποκαλύπτουν βαθιές οικουμενικές αλήθειες, του δίνουν εργαλεία για να ανοίξει πόρτες που παλιά ίσως να μην έβλεπε ότι υπήρχαν και  με αυτό τον τρόπο τον εξελίσσουν.

Τι θα λέγατε να γίνουμε κι εμείς ήρωες και ηρωίδες του δικού μας παραμυθιού; Να παίξουμε παιχνίδια, να αφήσουμε χώρο στη φαντασία μας, να συνεργαστούμε, να εκφραστούμε, να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε, και ίσως να φωτίσουμε άγνωστες ή ξεχασμένες πτυχές του εαυτού μας;

Ελάτε με κέφι, άνετα ρούχα και κάλτσες!

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Μεγιστός αριθμός συμμετοχών: 15. 

ενήλικες

Σαν έτοιμοι από καιρό

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο σε ποιήματα του Κ. Καβάφη

Ελάτε να ανέβουμε πάνω στο Πρώτο Σκαλί της σκάλας των επιθυμιών μας, να ανοίξουμε τα Παράθυρα και να κοιτάξουμε πάνω από τα Τείχη μέχρι την μακρυνή Ιθάκη!

Η ποίηση απευθύνεται άμεσα και με απαλότητα στο συναισθηματικό μας κόσμο. Παρηγορεί, φωτίζει και αποτελεί συνοδοιπόρο στο ταξιδι  εξερέυνησης του εαυτού μας.

Στο εργαστήριο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ως πρωταρχικό υλικό αγαπημένα ποιήματα του σπουδαίου αλεξανδρηνού ποιητή και χρησιμοποιώντας  τεχνικές από το θεατρικό παιχνίδι θα δοκιμάσουμε να παίξουμε παιχνίδια ρόλων, να συνεργαστούμε, να  ξυπνήσουμε την φαντασία μας, να εκφραστούμε, να φωτίσουμε άγνωστες πτυχές του εαυτού μας αλλά και να διασκεδάσουμε!

Σχεδισμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών; 15. 

ενήλικες

Ταξίδι με τον Άτλαντα

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο στο μύθο του Άτλαντα και του Ηρακλή

Ο  Άτλαντας είναι Τιτάνας, είναι και κηπουρός, έχει στον κήπο του το πιο πολύτιμο δέντρο. Όμως επαναστατεί ενάντια στους νέους θεούς και τιμωρείται με το να κουβαλάει στους ώμους του το βάρος της γης και του ουρανού. Θα εκμεταλλευτεί τον Ηρακλή, που θέλει τα μήλα των Εσπερίδων, για να απαλλαγεί από το βάρος του;

«Ο ελεύθερος άνθρωπος δεν σκέφτεται ποτέ τη φυγή»

Με αρχικό υλικό αποσπάσματα από το βιβλίο «Το Βάρος» της Τζίνετ Γουίντερσον και μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μαζί με τον  Άτλαντα για να διερευνήσουμε τη μοναξιά, την ευθύνη, το βάρος  και την ελευθερία. Όλα αυτά μέσα στο ασφαλές πλαίσιο που προσφέρει ο μύθος.

«Οι μύθοι είναι οικουμενικές και διαχρονικές παραβολές που αντανακλούν και διαμορφώνουν τη ζωή μας, διερευνούν τις επιθυμίες, τους φόβους και τους πόθους μας και μας χαρίζουν ιστορίες που μας θυμίζουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης.»

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15. 

ενήλικες

Η Πανδώρα έξω από το κουτί της

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων που συνδυάζει  το θεατρικό παιχνίδι και πρακτικές της yoga

Ο μύθος που κατασκευάζεται γύρω από την εικόνα της γυναίκας αλλά και η εικόνα που κατασκευάζουμε γύρω από το σώμα και την κίνηση συχνά μας περιορίζουν. Στο παρόν σεμινάριο θα  χρησιμοποιήσουμε  ως βάση τον μύθο της Πανδώρας και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι αλλά και πρακτικές από τη yoga θα εξερευνήσουμε κατά πόσον στερεότυπα γύρω από το ρόλο της γυναίκας περιορίζουν την ελευθερία μας, θα ανιχνεύσουμε πώς αυτά έχουν καταγραφεί στο σώμα μας και θα προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε την αντίληψή μας για το χώρο που μας διατίθεται για στάση και κίνηση. 

Απαιτούνται άνετα ρούχα και διάθεση για παιχνίδι και εξερεύνηση!

 

Εμψυχώτριες:

Μαρία Τερζάκη: Θεατρο-παιδαγωγός- μουσικός

Έφη Ψιαχούλια: δασκάλα yoga- μουσικός

 

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 4 δίωρες συναντήσεις

 

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών 15.

ενήλικες

Και το παραμύθι τώρα αρχίζει

Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους είναι αδιαμφισβήτητες. Σε αυτό το εργαστήριο χρησιμοποιώντας σαν βάση το βιβλίο του Odin Dupeyron «Και το παραμύθι δεν τελείωσε» θα έχουμε την ευκαιρία, μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο που δημιουργεί ο κόσμος του παραμυθιού, να εξερευνήσουμε και να εκφράσουμε κρυμμένους φόβους που παραλύουν την επιθυμία μας για ελευθερία, να γεμίσουμε το σακούλι του θάρρους με τα δυνατά μας κομμάτια και,  τρυπώνοντας στην  παιδική μας ηλικία, να ξαναβρούμε την ικανότητα μας να κάνουμε διαρκώς νέα ξεκινήματα. Όλα αυτά μέσα από παιχνίδια που διασκεδάζουν και γαργαλούν την φαντασία μας.

Παράλληλα θα έρθουμε σε επαφή με βασικές τεχνικές αφήγησης και θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε και τον φόβο μας να εκτεθούμε παρουσιάζοντας με το δικό μας τρόπο το παραμύθι στους δικούς μας.

Στο εργαστήριο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην αφήγηση παραμυθιού αλλά είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα η συνέπεια των συμμετεχόντων. Επίσης είναι σημαντικό να ΜΗΝ διαβαστεί το βιβλίο πριν την ολοκλήρωση των συναντήσεων μιας και η πλοκή του θα ξετυλίγεται σταδιακά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. 

Σχεδιασμός υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη 

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15.