top of page

       για  ενήλικες

ενήλικες

 Μια Κόρα Αφηγείται 

Αφήγηση παραμυθιών με ζωντανή μουσική για ενήλικες και παιδιά

 “Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μία κόρα! Ναι καλά ακούσατε όχι μία κόρη, μία κόρα μια αφρικάνικη άρπα που ταξίδεψε από πολύ μακριά για να μας πει τις ιστορίες της: ιστορίες για βασιλιάδες, για σπασμένες στάμνες, για δέντρα που χορεύουν και να μας δείξει πως όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, μικροί και μεγάλοι χρειαζόμαστε τις ιστορίες για να καταλάβουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο και τη μουσική για να ομορφαίνει τις ιστορίες μας και τη ζωή μας!”

Αφήγηση: Μαρία Τερζάκη

Μουσική: Έφη Ψιαχούλια (σύνθεση, Κόρα, Κρουστά)

 

Διάρκεια: 60΄

για ενήλικες και παιδιά

ενήλικες

 Όνειρο, ένα ταξίδι στην ενδοχώρα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ

«Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες. Όταν τα ανοίγω βλέπω εμπρός μου ό,τι κι αν τύχει. Όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ» Ανδρέας Εμπειρίκος, Ενδοχώρα

Ο άνθρωπος κατάλαβε την τεράστια σημασία του ονείρου από την αυγή της ιστορίας του και έκτοτε, έχει προσπαθήσει να ανακαλύψει και να ερμηνεύσει αυτό το αίνιγμα της ανθρώπινης συνείδησης. Αυτό δείχνουν οι σπηλαιογραφίες που απεικονίζουν ανθρώπους να ονειρεύονται, οι ονειροκρίτες της αρχαιότητας, τα όνειρα στα ομηρικά έπη, τα θεατρικά έργα όπως το «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός» του Σαίξπηρ, τα λαϊκά παραμύθια, τα ποιήματα, οι ψυχαναλυτικές μελέτες όπως αυτές του Φρόιντ μέχρι και τα σύγχρονα νευροεπιστημονικά συγγράμματα.  

Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιήσουμε ποιήματα, παραμύθια, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, ακόμη και τραγούδια που αναφέρονται σε όνειρα για να εξερευνήσουμε παίζοντας αυτό το μαγικό κόσμο. Το εργαστήριο συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι, τη δημιουργική γραφή και τα εικαστικά και έχει σκοπό να δώσει αφορμή για να εκφραστούμε, να διασκεδάσουμε, να θυμηθούμε ξεχασμένα όνειρα και επιθυμίες και, ποιος ξέρει,  ίσως να ανακαλύψουμε και νέα!

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15 άτομα.

ενήλικες

 Όταν οι μεγάλοι παίζουν με βιβλία για παιδιά!

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο σε βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά

Υπάρχουν βιβλία που μιλούν στον ενήλικα που κρύβεται μέσα σε κάθε παιδί αλλά και στο παιδί που κρύβεται μέσα σε κάθε ενήλικα! Βιβλία που μας ταξιδεύουν, μας παρηγορούν, μας συνδέουν με το εσωτερικό μας παιδί, γαργαλούν τη φαντασίας μας και ρίχνουν φως σε κρυμμένες πτυχές του εαυτού μας!

Η θεατρο-παιδαγωγός και εμψυχώτρια Μαρία Τερζάκη επιλέγει μερικά από αυτά τα βιβλία  για να αποτελέσουν αφορμή για παιχνίδι και εξερεύνηση σε ένα βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων στο χώρο της  Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.

Το εργαστήριο συνδυάζει το θεατρικό παιχνίδι, την αφήγηση, τα εικαστικά την δημιουργική γραφή αλλά και την μουσική και στοχεύει να δώσει αφορμές για έκφραση, συνεργασία και εξερεύνηση!

Ελάτε με άνετα ρούχα, κάλτσες και διάθεση για παιχνίδι!

Κάθε φορά αφορμή για παιχνίδι και εξερεύνηση θα δίνει ένα παιδικό βιβλίο. Αφού πρώτα έχουμε παίξει παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης, θα ξεκινάμε να ξεδιπλώνουμε σταδιακά την ιστορία του βιβλίου σταματώντας σε καίρια σημεία για να εξερευνήσουμε  μέσα από δράσεις τα σημαντικά θέματα που θίγονται στο παραμύθι, τα διλήμματα και τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων. Το ασφαλές πλαίσιο που προσφέρει το παραμύθι, μας δίνει την ευκαιρία να αγγίξουμε ζητήματα που πιθανόν να απασχολούν και εμάς τους ίδιους.

Τεχνικές από το θέατρο στην εκπαίδευση, η δημιουργική γραφή, τα εικαστικά η μουσική, κάρτες από επιτραπέζια παιχνίδια αλλά και παιχνίδια ρυθμού και κίνησης θα συνδυάζονται κάθε φορά προσφέροντας μια πλούσια και διασκεδαστική βιωματική εμπειρία.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη 

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών: 15

ενήλικες

Κι αν σου μιλώ με παραμύθια…

Βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων βασισμένο στο παραμύθι

 

« Υπάρχει τίποτα αληθινότερο από την αλήθεια; Ναι το παραμύθι. Αυτό δίνει νόημα αθάνατο στην εφήμερη αλήθεια.» Ν. Καζαντζάκης

Το παραμύθι, με την πανανθρώπινη γλώσσα του, παρηγορεί, ενθαρρύνει και μας ταξιδεύει σε έναν μεταβατικό κόσμο όπου όλα είναι πιθανά! Η επιθυμία του ήρωα αποτελεί κίνητρο για μια περιπέτεια όπου οι δοκιμασίες και οι συγκρούσεις, φωτίζουν πτυχές του εαυτού του, του αποκαλύπτουν βαθιές οικουμενικές αλήθειες, του δίνουν εργαλεία για να ανοίξει πόρτες που παλιά ίσως να μην έβλεπε ότι υπήρχαν και  με αυτό τον τρόπο τον εξελίσσουν.

Τι θα λέγατε να γίνουμε κι εμείς ήρωες και ηρωίδες του δικού μας παραμυθιού; Να παίξουμε παιχνίδια, να αφήσουμε χώρο στη φαντασία μας, να συνεργαστούμε, να εκφραστούμε, να χαλαρώσουμε, να γελάσουμε, και ίσως να φωτίσουμε άγνωστες ή ξεχασμένες πτυχές του εαυτού μας;

Ελάτε με κέφι, άνετα ρούχα και κάλτσες!

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μαρία Τερζάκη

Μεγιστός αριθμός συμμετοχών: 15.