top of page

η ομάδα μας 

Μαρία 
Τερζάκη 

 Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει σπουδάσει Κινηματογράφο, Αγγλική Φιλολογία και Θέατρο στην Ελλάδα και την Αγγλία. (Πανεπιστήμιο Βορείου Λονδίνου, Πανεπιστήμιο του Έσσεξ, Δραματική Σχολή Θεάτρου Κυδωνία, Χανιά και Εθνικό Καποδιστριακό Παν/μειο Αθηνών). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, για τη θεραπευτική σημασία των παραμυθιών αλλά και μουσικής, Μη βίαιης επικοινωνίας μουσικοπαιδαγωγικής κ.α. Από το 2009 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και δραματοποιημένες αφηγήσεις που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους (Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Κόκκινο, Διόπτρα κ.α.)  και βιβλιοθήκες (Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, Βιβλιοθήκη Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, Βιβλιοθήκη Ευγενίδιου Ιδρύματος κ.α.) Παράλληλα εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης παρουσιάζοντας παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά ( Ακαλακούπμα, Οι Μύθοι του Αισώπου, Κοντσέρτο για Λύκους και Κοντραμπάσο, Μια Κόρα Κόρα αφηγείται, Παραμυθένια Λόγια στο Μαντήλι, ο Καμπουράκος και οι Καλικάντζαροι κ.α.) Από το 2012 είναι μόνιμος συνεργάτης του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Tον Οκτώβριο του 2017 συνεργάστηκε με την Εθνική Λυρική Σκηνή όπου και σχεδίασε και υλοποίησε μαζί με την μουσικοθεραπεύτρια Σταυρούλα Παυλίκου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιζαντόρα Ντακ». Αυτό το διάστημα συνεργάζεται με το Ιδρυμα Θεοχαράκη όπου μαζί με την Έλενα Ιωάννου σχεδίασαν και εμψυχώνουν για σχολικές ομάδες το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα έμφυλα στερεότυπα «Ατρόμητα κορίτσια» και παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση με θέμα το ρατσισμό «Ο φίλος μου ο Τζιμ». Εργάζεται επίσης ως μουσικός συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα σμυρναίικης και παραδοσιακής μουσικής (τραγούδι, κρουστά, ούτι, κιθάρα). Τον Ιανουάριο του 2018 ίδρυσε την εταιρεία θεάτρου ΑΡΝΙΤΣΙ ΜΠΙΤΣΙ. Από τον Οκτώβριο του 2019 έχει ξεκινήσει την εκαπαίδευσή της στην Δραματοθεραπεία στο Ψυχοθεραπευτικό και Εκπαιδευτικό κέντρο δια βίου μάθησης «Το Έρμα».

Ιφιγένεια 
Κακριδώνη 

Η Ιφιγένεια Κακριδώνη είναι αφηγήτρια, μουσικός και νηπιαγωγός. Ασχολήθηκε και αγάπησε τη μουσική και το τραγούδι από παιδί ως μέλος της παιδικής χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου. Αργότερα σπούδασε νηπιαγωγός στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) στο πανεπιστήμιο Αθηνών (1998-2002) και έκανε μεταπτυχιακό στη Μουσική Αγωγή (Music Education) στο πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας (2003-04). Έχει δουλέψει με παιδιά για περισσότερα από δέκα χρόνια σε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, ωδεία και μουσικές σχολές. Το 2006 συναντήθηκε με την αφήγηση παραμυθιών και την κέρδισε η τέχνη αυτή γιατί μπορούσε μέσα από αυτή να συνδυάσει την αγάπη της για τη μουσική, τον προφορικό λόγο, την παράδοση και το παιδί. Σπούδασε την τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους αφηγητές, πρώτα σε σεμινάρια αφήγησης σε Ισπανία και Ελλάδα (2006-07), έπειτα στη "Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης" του "Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών" (2008-10) και έπειτα στο "Maison du conte" στο Παρίσι (2010) με τους Ben Haggarty και Abbi Patrix σε σεμινάριο για επαγγελματίες αφηγητές. Από το 2008 ασχολείται επαγγελματικά με την αφήγηση. Είναι μία από τις τρεις Παραμυθοκόρες (οι άλλες δύο είναι η Βασιλεία Βαξεβάνη και η Αντωνία Βέλλιου). Οι τρεις τους αφηγούνται μαζί από το 2008, δημιουργούν και παρουσιάζουν παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών με συνοδεία μουσικής για όλες τις ηλικίες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδιάζουν επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια με βάση το παραμύθι. Μόνη ή μαζί με τις Παραμυθοκόρες έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραμυθιού (storytelling festivals) σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κύπρος) με παραστάσεις αφήγησης και σεμινάρια. Αφηγείται και στα Αγγλικά και Ισπανικά. Από το 2011 συνεργάζεται με το Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας όπου σχεδιάζει και υλοποιεί τα "Παραμύθια μετα μουσικής", προγράμματα για παιδιά και γονείς με θέματα που σχετίζονται με τις εκθέσεις του Μουσείου. Από το 2014 συνεργάζεται με το χώρο δημιουργικών δράσεων Μικρές Ιστορίες όπου κάνει τα εργαστήρια Μουσικοκινητικής για βρέφη και παιδιά, παραστάσεις και σεμινάρια. Ως αφηγήτρια και μουσικός έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς μεταξύ των οποίων το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεταμόρφωσης κ. α. Από το 2015 συνεργάζεται και με την ηθοποιό και θεατροπαιδαγωγό Μαρία Τερζάκη. Οι δυο τους φτιάχνουν δραματοποιημένες διαδραστικές παραστάσεις με ζωντανή μουσική με αφορμή βιβλία ή παραμύθια. Θα τη βρείτε να αφηγείται με την ιδιαίτερη κιθάρα της, να παίζει μουσική ή να τραγουδά σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τις ιστορίες και έρχονται με ανοιχτά τα αυτιά και την καρδιά τους...  

Έλενα
Ιωάννου

Η Έλενα Ιωάννου σπούδασε Φιλοσοφία-Παιδαγωγικά-Ψυχολογία, με ειδίκευση στην Ψυχολογία,  στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μεταξύ άλλων, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικοθεραπείας, θεατρικού παιχνιδιού, χορού, φωτογραφίας και stop motion animation.

Από το 2000 ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτιστικών δρώμενων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και με την εμψύχωση ομάδων σε σχολεία, μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Artogether - πρώην VSA, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Seed School of Washington DC κ.α.).

Δουλεύοντας με ποικίλες ομάδες ατόμων διαφόρων ηλικιών, με και χωρίς αναπηρία, συνδυάζει την εκπαιδευτική διαδικασία με το παιχνίδι και την τέχνη, χρησιμοποιώντας κυρίως τη μουσική, την κίνηση, τα εικαστικά και το θεατρικό παιχνίδι.  Παίζει drums (βλ. Έλεν Τρέλεν των Burger Project), κιθάρα, πιάνο, κρουστά και τραγουδάει... σε κάθε ευκαιρία.

για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας >>
bottom of page